Share on : Facebook Twitter Google+

Dova za kišu

utorak, 22. siječnja 2013.



Imam Buhari biljezi hadis od Enesa ibn Malika koji je rekao: "Dosao je neki covjek do Poslanika, sallallahu 'alejhi ve sellem, i rekao: 'Allahov Poslanice! Usjevi su nam unisteni, a putevi prekinuti, pa te molim ucini dovu za kisu!' Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, je proucio dovu Uzvisenom Allahu, pa je kisa padala od petka do iduceg petka.
Opet je dosao covjek i rekao: 'Allahov Poslanice! Kuce su nam poplavljene, putevi su poplavljeni, propadose usjevi pa zamoli Allaha da kisa prestane.' Pa je Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, rekao: 'O Allahu, ucini da kisa pada po brdima, brezuljcima, nizinama i plantazama.' I oblaci se udaljise od Medine kao kada se odjeca skine."(1)
Imam Buhari biljezi hadis od Enesa ibn Malika koji je rekao: "Za vrijeme zivota Poslanika, sallallahu 'alejhi ve sellem, susa je pogodila Medinu i njenu okolicu. Dok je Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, u petak drzao hutbu za vrijeme dzume-namaza, usao je neki covjek u dzamiju i rekao:
'Allahov Poslanice! Nasa imovina je unistena, a nasa su djeca gladna, pa te molim da uputis dovu Allahu da nam spusti kisu kao blagoslov.' Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, je podigao obje ruke prema nebu, a na nebu nije bilo nikakvog traga oblacnosti.
Tako mi Allaha, Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, nije ni spustio ruke, kada su se poceli skupljati oblaci poput planina. Prije nego je sisao sa minbera, vidio sam kisne kapi kako se spustaju niz njegovu bradu. Kisa je padala taj dan, sutradan, prekosutra, sve do iduceg petka, kada je isti onaj beduin ili neki drugi covjek ustao (za vrijeme hutbe) i rekao:
'Allahov Poslanice! Kuce su nam poplavljene, a nasi usjevi potopljeni. Molim te, uputi dovu Allahu za nas.' Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, je podigao obje ruke i rekao: 'O Allahu! Oko nas, a ne na nas!' Kuda god bi Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, okrenuo svoju ruku, oblaci, koji su se bili nakupili oko cijele Medine, bi se razisli. Dolinom Kanae tekla je voda, koja je ostala cijeli mjesec, kao nikada prije i svako, ko bi dosao sa strane, govorio je o tome."
Dova Uzvisenom Allahu za kisu na Tebuku
Neki od ashaba su molili Omera ibn Hataba, radijallahu anhu, da im prica o tegobama i nevoljama koje su ih zadesile na putu za Tebuk. On im je rekao:
"Kada smo krenuli, vrijeme je bilo iznimno toplo. Kada smo stigli na Tebuk i ulogorili se tamo, bili smo strasno zedni, zbog velike vrucine i manjka vode, tako da smo oborili glave. Covjek bi zaklao svoju devu, da bi mogao popiti vodu iz njene grbe.
Tada je rekao Ebu-Bekr, radijallahu anhu: 'Allahov Poslanice! Uci dovu Allahu da nam spusti kisu.' Allahov Poslanik ga je upitao: 'Da li zaista zelis to?' Ebu-Bekr mu je odgovorio: 'Da, zelim!' Tada je Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, podigao ruke prema nebu i, prije nego ih je spustio, stigao je odgovor od Uzvisenog Allaha u obliku oblaka iz kojih je obilato sipala voda. Uzeli smo svoju opremu i otisli da vidimo dokle pada kisa i otkrili da ne pada mimo nasega kampa."
Imam Vakidi (2) kaze da su u Bici na Tebuku muslimani imali dvanaest hiljada kamila i isti broj konja i skoro trideset hiljada boraca. Dodao je da su padavine nakon proucene dove bile tako obilne da su se lokve prelijevale jedna u drugu uprkos tome sto je bilo izuzetno toplo.
Njegova, sallallahu alejhi we sellem, dova za Kurejsije
U puno prilika Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, je ucio dovu za Kurejsije, kojima je Uzviseni Allah odmah udovoljio. Naprimjer, ucio je dovu za Kurejsije, koje su uporno odbijale da prihvate Objavu, najcesce grubo, uz sve moguce oblike ugnjetavanja i tlacenja Poslanika, sallallahu 'alejhi ve sellem, i ashaba.
Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, je uputio dovu Uzvisenom Allahu i u njoj zamolio da ih prokune, pa su sedam godina bili moreni gladu, kao u vrijeme Jusufa, alejhisselam. Ustvari, godinu dana je harala glad, a u preostalom periodu ih je pratila jaka susa koja je unistila sve do te mjere da su na kraju jeli kosti, lesine i pse. Tada je Ebu Sufjan ispred Kurejsija zamolio Poslanika, sallallahu 'alejhi ve sellem, da uci dovu za njih i rijesi ih patnji, pa je Uzviseni Allah uslisao njegovu dovu.
Omer, radijallahu anhu, moli za kisu posredstvom Abbasa
Imam Buhari biljezi od Enesa ibn Malika, radijallahu anhu, da bi Omer ibn Hattab, radijallahu anhu, kada ih je morila susa, zamolio Abbasa, radijallahu anhu, da uci kisnu dovu. Imao je obicaj reci:
"O Allahu! Obicavali smo zamoliti nasega Poslanika, sallallahu 'alejhi ve sellem, da Ti uci dovu radi kise, pa bi nas Ti blagoslovio kisom. Sada molimo amidzu Poslanika, sallallahu 'alejhi ve sellem, da Te moli za kisu. O Allahu, blagoslovi nas kisom."(3)
Izvor: Mu'dzize Muhammeda salallahu alejhi we sellem Hafiz Ibn Kesir"

(1) Biljezi ga imam Buhari u svom Sahihu u poglavlju: "Dova za kisu"
(2) Poznati muslimanski historicar
(3) Zabiljezeno kod imama Buharije u njegovu Sahihu u poglavlju: "Ucenje kisne dove"
Share on : Facebook Twitter Google+